Marko Pogačar primio nagradu “Edo Budiša”

Zagrebačko-splitski pisac Marko Pogačar danas je u Pazinu u Kući za pisce primio nagradu “Edo Budiša”, koju u spomen na ovog omiljenog rovinjskog pisca dodjeljuje Istarska županija. Nagrada se inače dodjeljuje za najbolju regionalnu zbirku kratkih priča autora mlađeg od 35 godina, a Pogačar ju je zaslužio za knjigu “Bog neće pomoći”, objavljenu 2012. u izdanju zagrebačkog Algoritma.

U obrazloženju žirija nagrade “Edo Budiša”, čiji su članovi Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivan Sršen, kaže se da je Pogačarova knjiga “zbirka priča izvanredne, prijeteće atmosfere, netaktilne i detaljistički lirske, koja se međutim na vrlo promišljen način referira na aktualnu društvenu stvarnost… To je ona poetika postapokalipse što motoriku sadašnjice dovodi u pitanje, karakteristična i za Pogačarevo vrlo vrijedno pjesničko stvaralaštvo”.

Marko Pogačar rođen je u Splitu 1984. godine, objavio je sedam knjiga poezije i proze, urednik je u književnom časopisu Quorum, dvotjedniku Zarez te u nakladničkoj kući VBZ, a djela su mu prevedena na dvadesetak jezika.

“Kao pripadnik već treće generacije urednika časopisa Quorum, posebno sam počašćen što sam dobio ovu nagradu, budući da Edo Budiša pripada prvoj quorumaškoj generaciji”, rekao je Pogačar primajući nagradu iz ruku Marina Budiše, brata pokojnog rovinjskog književnika.

Iva Ciceran u ime Gradske knjižnice Pazin i Kuće za pisce te pročelnik županijskog Odjela za kulturu Vladimir Torbica, uz čestitke Pogačaru, zahvalili su se Marinu Budiši što je dozvolio da se ova nagrada dodjeljuje, te najavili da će početkom sljedeće godine biti raspisan novi, već treći natječaj za dodjelu ove godišnje nagrade (prvi dobitnik nagrade “Edo Budiša” bio je Srđan Srdić iz Kikinde). Počast liku i djelu Eda Budiše odaje se još jednim natječajem, za neobjavljenu kratku priču, također za mlade autore iz regije, iz kojeg se najbolji radovi jednom mjesečno objavljuju u prilogu ArtIstra u Glasu Istre u rubrici “Lijepe priče Ede Budiše”, a najbolje među njima objavit će se u zajedničkoj zbirci priča.

Osim vrlo atraktivne skulpture koja prikazuje iskovanu riječ “priča”, te sabrana djela Eda Budiše u knjizi “Ponovno probuđeni čovjek”, Marko Pogačar je u sklopu nagrade “Edo Budiša” osvojio i jednomjesečni boravak u pazinskoj Kući za pisce. (Davor ŠIŠOVIĆ, Glas Istre)