Kuća za pisce Hiža od besid

Kuća za pisce / Hiža od besid / Casa degli scrittori

Kuća za pisce je od svog otvaranja namjenjena osobama koje se književnim stvaralaštvom bave općenito, od samih autora, prozaika, pjesnika i dramskih pisaca, do prevoditelja, teoretičara, povjesničara književnosti, publicista ili književnih znanstvenika.

Kuća za pisce – Hiža od besid nova je pazinska, ali i istarska kulturna institucija. Osnivanjem Kuće postavljen je organizacijski temelj za razvoj novih modela i modaliteta književnog života u Istri i Hrvatskoj. Riječ je naime o bitnom koraku naprijed u razvoju „infrastrukture“ hrvatskog književnog prostora, a još više o otvaranju tog prostora za međunarodnu suradnju i dijalog.

Smještena je na Buraju, starom dijelu grada koji je zaštićen kao spomenik kulture. Atraktivnosti pozicije pridonosi to što je nadomak srednjovjekovnog Kaštela, a iznad ponora Pazinske jame.Ruševna zgrada u vlasništvu Grada Pazina obnovljena je zajedničkim sredstvima Istarske županije i Grada Pazina. Radovi na Kući započeli su 2007. godine, a dovršeni su u studenom 2009. godine kada je svečano otvorena. Sastoji se od prizemnog prostora koji ima javnu namjenu (književne večeri, predavanja i slično) i garsonijere na katu u kojoj je predviđen smještaj gostiju. Prilikom otvaranja ugostila je književnika Roberta Perišića koji je bio gost prve književne večeri. Nakon njega Kuća je ugostila Maju Vidmar, Zoltána Medvea, Milana Rakovca, Renata Baretića, Olju Savičević Ivančević, Sanju Lovrenčić, Slađana Lipovca, Ota Oltvanjija, Rusanku Ljapovu i druge.

Kuća za pisce je od svog otvaranja namjenjena osobama koje se književnim stvaralaštvom bave općenito, od samih autora, prozaika, pjesnika i dramskih pisaca, do prevoditelja, teoretičara, povjesničara književnosti, publicista ili književnih znanstvenika. Programom rada predviđena su gostovanja nekih aktualnijih i publici poznatijih imena u Hrvatskoj, kako bi se privukla publika na njihova javna čitanja i ragovore. Cilj je, svakako, ugostiti i manje poznate, ali kvalitetne autore. Potrebno je istaknuti da se Kuća za pisce narednih godina misli programski više otvarati za autore s područja šire regije, Balkana, Mediterana i Srednje Europe te se na taj način uključiti u mrežu gradova književnosti. Kroz stipendijske boravke planira se ugošćivanje stranih autora, ali i poticanje hrvatskih autora na sudjelovanje u sličnim programima i projektima u regiji.

Hiža – dom

Kuća za pisce / Hiža od besid / Casa degli scrittori

Hiža nije samo inspirativno mjesto za pisanje i stvaranje, ona je dom književniku, prevoditelju, umjetniku… Književnik-gost zapravo preuzima ulogu domaćina i dočekuje u svojoj Kući publiku, predstavnike medija i književne javnosti!