12. Književna nagrada „Edo Budiša“ ide Sari Kopeczky za knjigu „Više ne znam tko si“

Godišnja književna nagrada Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958. – 1984.). Nagrada „Edo Budiša“ sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid u Pazinu i jednokratne novčane nagrade od 1.000,00 eura. Nagrada se dodjeljuje autoricama i autorima do 35 godina starosti kojima je u protekloj godini objavljena zbirka kratkih priča.

Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici i dobitnice su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić, Ana Schnabl, Luiza Bouharaoua, Almin Kaplan i Igor Ivko.

Ove godine su u konkurenciji za nagradu bile Alena Begić s knjigom „Dan za ispravljanje“ (Durieux, Zagreb) i  Sara Kopeczky s knjigom „Više ne znam tko si“ (Hena com, Zagreb). Žiri u sastavu Vanesa Begić, Zoran Damjanović, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović odlučio je da ove godine nagradu dobije Sara Kopeczky.

OBRAZLOŽENJE: “Više ne znam tko si” Sare Kopeczky opsežna je zbirka sastavljena od dvadeset i šest priča. Čitatelja iznenađuje ujednačenost književne kvalitete ovih tekstova, suverenost s kojom autorica izmjenjuje dijaloške prizore, introspektivne momente i retrospekcije, te s kojom upravlja provodnim motivima svojih priča omogućujući im da u obratu radnje postanu sugestivne, otvorene figure, poticajne za daljnja domišljanja i refleksiju.

Sve junakinje i junaci Sare Kopeczky mali su ljudi s (dalmatinske) periferije. Najveći broj priča fokusiran je na obiteljske mikrosvjetove, na kobno i destruktivno tradiranje patrijarhalnih obrazaca, na duboke rane koje ostavlja očinsko nasilje (fizičko, seksualno, psihičko), ali i bešćutno odsustvo komunikacije. Autorica suptilno, bez ikakve patetike, ocrtava silnice koje njezine glavne likove drže u zamci samoomalovažavanja i mazohističkog samookrivljavanja.

Dvadeset i šest priča ove zbirke tvore svojevrsni „krug života“: dok na početku imamo starmalu djecu opterećenu traumama, na kraju nas čekaju, izgubljeni, podjetinjili starci. Kao prava umjetnica kratke priče, Sara Kopeczky nas iz priče u priču uzdiže do empatijske razine s koje se pruža bolni pogled na prazninu današnjih bračnih zajednica, na ono što nedostaje u obiteljima, na ono čega nema u njihovim odnosima. Potresno je odsustvo nježnosti i ljubavi među onima koje pripovjedačice i pripovjedači ovih priča zovu svojim najbližima.

Sara Kopeczky (1992.) odrasla je u Splitu, gdje i danas živi. Po struci je profesorica engleskog i talijanskog jezika. Tijekom studija uređivala je časopis „Split Mind“, a trenutno je urednica regionalnog časopisa za književnost i umjetnost „Libartes“. Za portal „Booksa“ pisala je književne preporuke i kolumnu Autorica vs. svijet, a za Gradsku knjižnicu Marka Marulića u Splitu snimala je podcast Zapričavanja i vodi književne tribine Librokazi. Osim zbirke priča „Više ne znam tko si“ objavila je još knjigu za djecu „Priče iz Drugozemske“ (2022.), zbirku pjesama „Kamen, školjka, papir“ (2021., nagrada Mak Dizdar) i zbirku priča „U potrazi za jugom“ (2020., nagrada „Trećeg Trga“).