Finale 10. Književne nagrade „Edo Budiša“ za objavljenu zbirku kratkih priča mladog autora u 2020. godini

Godišnja književna nagrada Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958.-1984.), čije je djelo ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjednim oblicima. Nagrada „Edo Budiša“ sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid u Pazinu i novčane nagrade od 1.000,00 eura.

U konkurenciju ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u 2020. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić, Ana Schnabl i Luiza Bouharaoua.

Na natječaj je ove godine stiglo šest zbirki. Žiri u sastavu Vanesa Begić, Ivana Ujčić, Boris Koroman, Zoran Damjanović i Neven Ušumović od pristiglih je zbirki za drugi krug natječaja odabrao tri sljedeća naslova:

Almin Kaplan: „Dubravske priče“ (V.B.Z., Zagreb)

Zbirka sastavljena od dva ciklusa priča. U prvom se ponavljaju i variraju stalno isti uzorci događaja i doživljaja u seoskoj bošnjačkoj zajednici. Odsustvo smislene egzistencije ocrtano je ironičnim humorom i melankolijom. Drugi ciklus oslanja se na dječju osjećajnost, pa je u njemu više empatije, na originalan način očuđuju se socijalni rituali.

Lana Bastašić: „Mliječni zubi“ (Buybook, Sarajevo)

Pomno osmišljena zbirka u čijem je središtu tjeskoba odrastanja. Sužena optika uznemirenog ili psihički već ranjenog djeteta na trenutke je majstorski izvedena, osjećaj bezizlaznosti iz grotesknog vrtloga zbivanja narušava realističke odnose i daje ovim pričama upečatljivu atmosferičnost.

Ante Zlatko Stolica: „Blizina svega“ (Fraktura, Zaprešić).

Knjiga otvorene strukture: nižu se različiti oblici kratke proze anegdotalnog, dnevničkog karaktera. Lucidno, duhovito pripovijedanje čini ovu knjigu izvanrednim vodičem kroz aktualni trenutak.

 

U konkurenciji su bili još i sljedeći naslovi: Sara Kopeczky Bajić: „U potrazi za jugom“ (Treći trg, Srebrno drvo, Beograd), Marina Gudelj: „Fantomska bol“ (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb), Igor Ivanišević: „Kućne grinje (i druge prašnjave priče)” (Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, Sombor).

Naslov najbolje zbirke bit će objavljen za desetak dana.