Kuća za pisce – Hiža od besid kao primjer dobre prakse

U ponedjeljak. 24. veljače 2020. godine predstavnici Grada Pregrade posjetili su Grad Pazin s ciljem upoznavanja organizacije i djelovanja Kuće za pisce – Hiže od besid, kao primjera dobre prakse.

Kuća za pisce – Hiža od besid zajednički je projekt Istarske županije i Grada Pazina, kojim je od derutne kuće u starogradskoj jezgri uređen prostor namijenjen rezidencijalnim programima s ciljem ostvarenja šire međunarodne književne suradnje. Tijekom prvih deset godina rada Kuće za pisce – Hiže od besid u njoj su boravili brojni autori domaće i strane književnosti. Nakon Perišića gosti kuće bili su Maja Vidmar, Zoltan Medve, Milan Rakovac, Renato Baretić, Olja Savičević Ivančević, Sanja Lovrenčić, Slađan Lipovac, Oto Oltvanji, Rusanka Ljapova i drugi. U programu Kuće za pisce dodjeljuje se svake godine županijska književna nagrada “Edo Budiša” za mlade autore, a Kuća surađuje i s Goethe institutom i Austrijskim kulturnim forumom ugošćujući njemačke i austrijske književnike. Tako su po mjesec dana proveli u Pazinu Anke Bastrop, Seher Cakir, Uwe Rada i drugi.

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić zahvalio je gostima što su izabrali Grad Pazin kao primjer dobre prakse, te gostima održao prezentaciju o radu i rezultatima Grada Pazina. Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije istaknuo je kako je Kuća za pisce – Hiža od besid nastala i živi već od 2009. godine što svjedoči o kvalitetnoj suradnji Grada Pazina i Istarske županije.

Ravnateljica Gradske knjižnice Pazin i upraviteljica Kuće za pisce kroz prezentaciju pobliže je upoznala goste s funkcioniranjem Kuće za pisce, a potom je uslijedio i obilazak Kuće za pisce – Hiže od besid kao i Muzeja Grada Pazina i Kaštela, uz stručno vodstvo ravnateljice Muzeja Grada Pazina Maje Zidarić Pilat.

Posjetu su ispred Grada Pregrade prisustvovali:

Marko Vešligaj, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Pregrade

Gordana Križanec Ružić, zamjenica gradonačelnika grada Pregrade (članica Odbora)

Petra Vdović, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti i odnose s javnošću, Grad Pregrada

Ivana Cujzek, viša stručna suradnica, Zagorska razvojna agencija (članica Odbora)

Božidar Brezinščak Bagola, član Društva hrvatskih književnika, predsjednik Hrvatsko-zagorskog književnog društva (član Odbora)

Draženka Gretić, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada

Zdravka Žiger Žgela, ravnateljica Osnovne škole Janka Leskovara (članica Odbora)

dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina (član Odbora)

Kuća za pisce – Hiža od besid koristit će Gradu Pregradi kao primjer dobre prakse s obzirom na to da je nedavno Grad Pregrada u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom otkupio Kuću Janka Leskovara s ciljem obnove i uređenja u multifunkcionalni prostor s muzejskim dijelom.

 

Članak preuzet sa www.pazin.hr