Ana Schnabl dobitnica nagrade “Edo Budiša”

Godišnja književna nagrada „Edo Budiša“ Gradske knjižnice Pazin, pri kojoj djeluje književna rezidencija Kuća za pisce – Hiža od besid, ove godine ide Ani Schnabl za djelo „Odvezani“ („Razvezani“, sa slovenskog prevela Jelena Dedeić, Partizanska knjiga, Kikinda).

U konkurenciju ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u 2018. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Miloš K. Ilić.

Osim nagrađene knjige ove godine su na natječaj pristigla još dva naslova: zbirka „Pust“ (Treći trg, Srebrno drvo, Beograd) autorice Jane Rastegorac Vukomanović, te zbirka „Kutijica“ autorica Sanje Peršić i Lucijane Pendo (Slagalica, Dubrovnik).

O dobitniku nagrade „Edo Budiša“ odlučio je žiri u sastavu Vanesa Begić, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović.

U obrazloženju za dodjelu nagrade žiri ističe da je riječ o „zbirci koju karakterizira suptilna i bogata psihologizacija likova. Schnabl je fokusirana na intimu i tamne momente obiteljskih odnosa kao što su preljub i nasilje među partnerima, te konflikti među roditeljima i djecom. Vrlo uvjerljivo i oštro autorica profilira neodgovornost i indolenciju muških likova prema svojim najbližima – što vrhuni u najdužoj, središnjoj priči zbirke „Veliki medvjed“. Schnabl vješto vodi radnju, poigravajući se s čitateljevim znanjem i očekivanjima: kraj priče nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.“

Ana Schnabl (1985) slovenska je spisateljica. Zbirka priča „Odvezani“ (u originalu „Razvezani“) njezina je prva knjiga, koju je u Sloveniji 2017. godine izdala Beletrina, jedna od najuglednijih slovenskih nakladničkih kuća. Knjiga je dobila nagradu Slovenskog sajma knjiga za najbolji prvijenac. Na doktorskom je studiju filozofije i piše svoj prvi roman.