Ove godine na natječaj pristiglo pet zbirki kratkih priča

Godišnja književna nagrada Istarske županije „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na prerano preminulog rovinjskog pisca. U konkurenciju ulaze autori do 35 godina kojima je u 2017. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid u Pazinu i jednokratne novčane nagrade od 1.000,00 eura. Dosadašnji dobitnici nagrade su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić i Rumena Bužarovska.

Ove je godine na natječaj pristiglo pet naslova:

„Transparentne životinje“ Stefana Boškovića (Partizanska knjiga, Kikinda) , „Kristalno zvono“ Mirka Božića (Fraktura, Zaprešić; Synopsis, Sarajevo), „Svaka dobija“ Dimitrija Bukvića (Partizanska knjiga, Kikinda) , „Umorni kao psi“ Miloša K. Ilića (Partizanska knjiga, Kikinda) te „Kad sam padala u travu“ Naide Mujkić (Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj).

O dobitniku/dobitnici nagrade „Edo Budiša“ odlučuje žiri u sastavu Vanesa Begić, Boris Koroman, Neven Ušumović i Ivana Ujčić. Proglašenje najbolje zbirke očekuje se u svibnju.