Druženje s autorom Tomislavom Markovićem

U Kući za pisce – Hiži od besid održano druženje s Tomislavom Markovićem, beogradskim piscem koji u studenom boravi u Pazinu. Marković piše poeziju, satiričnu prozu, eseje, publicistiku i žanrovski hibridne forme. S autorom je razgovarao Neven Ušumović koji ga je predstavio kao književnog i kulturnog aktivista. “Tomislava Markovića možemo pratiti kroz e-novine.com, gdje se mogu naći nevjerojatni satirični prilozi koji su uglavnom Tomislavovo djelo, i u svakom slučaju jedno drugo medijsko praćenje, ne samo srpske književne javnosti, nego i kompletne regionalne situacije”, kazao je Ušumovć.

Tomislav Marković jedan je od osnivača i kourednik aktivističkog književnog portala “Beton”. S redakcijom “Betona” dobio je nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za profesionalnu hrabrost i novinarsku etiku, 2007. godine. Marković je kazao kako inspiraciju za pisanje pronalazi u svakodnevnim događajima u regiji. “Ja mislim da čovek treba da se bavi tim ključnim stvarima na sopstveni način. To stalno prigovaraju ‘baviš se dnevnim stvarima’. Za jednog pesnika Brodsky lepo kaže: ‘ne bavi se on dnevnim stvarima, nego užasima dana'”, kazao je autor. Marković je predstavio svoju zbirku poezije “Čovek zeva posle rata” (2014.), koja se bavi stanjem poricanja u srpskom društvu književni, politički, novinarski itd.

U Kući za pisce Marković radi na dva rukopisa, a u sklopu stipendijskog boravka u Hiži od besid organizirano je i gostovanje u umaškoj gradskoj knjižnici.