Dodjeljena književna nagrada Istarske županije “Edo Budiša” Ivani Simić Bodrožić

Jučer je u Kući za pisce – Hiži od besid dodjeljena nagrada “Edo Budiša” Ivani Simić Bodrožić.

Godišnja književna nagrada Istarske županije „Edo Budiša“ dodjeljuje se autoru do 35 godina starosti kojemu je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča. U konkurenciju ulaze autori iz zemalja iz kojih nije potreban prijevod na hrvatski jezik, a to su Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina, ali i autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području.

“Ove godine sam bio posebno ponosan što sam bio član žirija i bilo je užitak raditi. Ove godine smo imali jako puno, moram to reći, dobrih priča, dobrih zbirki priča i bili smo oduševljeni produkcijom ove godine. Pokazalo se za su zaista, prije svega, hrvatski pisci u izuzetnoj formi i iznenadili su nas kvalitetom tih radova”, istaknuo je Neven Ušumović predsjednik Programskog vijeća Kuće za pisce i član žirija nagrade.

Ivana Simić Bodrožić u hrvatsku književnost ušla je kao pjesnikinja, a veću je medijsku pozornost privukla svojim prvim romanom “Hotel Zagorje” za kojeg je osvojila i književnu nagradu Kiklop. Nakon poezije i romana Ivana Simić Bodrožić odlučila se i na pisanje kratkih priča. “U svojoj svakodnevici počela sam, što svjesno, što nesvjesno, uviđati neke situacije koje su meni bile jako inspirativne i jako zanimljive i koje nisu tražile da od njih nastaju romani, ali su jako dobro funkcionirale kao priče koje vas, ili barem mene, pogađaju i ostave itekako trag”, o svojim je pričama rekla Ivana Simić Bodrožić.

U zbirci “100% pamuk” Ivana Simić Bodrožić svoje likove smješta u realni socijalni kontekst, a kroz 15 priča govori ponajviše o ženskim likovima, a sama je autorica rekla da često u svojim tekstovima reagira na pojave u društvu koje traže reakciju iako djelovanje u medijskom prostoru sa sobom nosi dozu odgovornosti. “Smatram da sve ove stvari koje mi imamo danas i možda ih uzimamo zdravo za gotovo, kao što je na primjer, dostupnost obrazovanja, zdravstvene skrbi, opismenjavanje – sve je to rezultat nečijeg društvenog angažmana. Ništa to nije došlo samo od sebe, za sve to su zaslužni ljudi koji su se nekad odlučili angažirati zbog društvenog interesa i treba toga biti svjestan. Ako imate neki prostor treba govoriti o stvarima”, istaknula je autorica.

Jučerašnje književno druženje Ivana Simić Bodrožić završila je čitajući naslovnu priču iz zbirke “100% pamuk”. Nagradu je Ivani uručio Filip Budiša, nećak književnika čije ime nagrada nosi, a autorica se u pazinsku Kuću za pisce vraća sljedeće godine u srpnju na rezidencijalni boravak u Kući.