Dodjela književne nagrade “Edo Budiša”

Književna nagrada Istarske županije “Edo Budiša” bit će dodjeljena u srijedu, 14. listopada ovogodišnjoj dobitnici Ivani Simić Bodrožić.

Godišnja književna nagrada Istarske županije „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu, čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama. Nagrada se dodjeljuje autoru do 35 godina starosti kojemu je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča ili na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području.

Ivana Simić Bodrožić nagradu je dobila za zbirku kratkih priča “100% pamuk”, a žiri u sastavu Boris Koroman, Ivan Sršen, Neven Ušumović i Vanesa Begić o Ivaninoj zbirci su napisali: “Petnaest priča Ivane Simić Bodrožić ukoričenih u zbirci ”100% pamuk” odlikuje ujednačena visoka književna kvaliteta i autorska samosvijest. Svaka priča na originalan način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatizira žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Simić Bodrožić literarizirani su vjerodostojno i bez uljepšavanja. Lucidna tematizacija aktualnih generacijskih, socijalnih i kulturalnih tenzija u Hrvatskoj ostvarena je uvjerljivim dijalozima, ironičnim konstrukcijama i obratima, te vještim korištenjem sociolekata. Pri tome, već od prve, naslovne priče čitatelj uživa u duhovitosti pripovjedača, u načinu na koji vodi priču i omogućuje mu uvid u male životne istine, koje mu u svakodnevici bježe. ”100% pamuk” zbirka je priča koja čini vrh izuzetne godine za hrvatsku kratku priču mladih autora, godine u kojoj su odlične zbirke objavili i Sven Popović, Iva Tkalec, Jelena Zlatar, Andrija Škare i Marko Gregur.”

Dodjela nagrade održat će se u Kući za pisce – Hiži od besid u 19:30 sati, a potom slijedi književno druženje s nagrađenom autoricom.