Olja Savičević Ivančević

Prošlog sam ljeta, na svoje veliko zadovoljstvo, dobila poziv od Ive Ciceran iz Gradske knjižnice Pazin, a zatim i od Nevena Ušumovića iz umaške gradske knjižnice, da predstavim svoj roman „Adio kauboju“ u Istri. Poziv sam, naravno, objeručke prihvatila i u listopadu 2010., u sklopu Mjeseca knjige, provela nekoliko ugodnih i veselih dana u pazinskoj Kući za pisce. Moje gostovanje bilo je organizirano kao mini turneja po nekoliko istarskih gradskih knjižnica (Pazin-Labin-Umag), uključujući i  knjižaru Castropola u Puli.

Roman „Adio kauboju“ predstavili su meni dragi kolege i pisci: Slađana Bukovac, Tatjana Gromača, Neven Ušumović, Morin Kudić, a sve pod budnim okom sjajne domaćice i organizatorice Ive Ciceran. U Puli je o romanu govorila i Magdalena Vodopija. Sve zajedno bilo je prilično dobro medijski popraćeno od strane lokalnih medija, ali i od HRT-a, a publika je bila za pet.

Labinska pjesnikinja Malvina Mileta prevela je moju poeziju na lokalni dijalekt, što me posebno razveselilo, jer mi pjesme puno bolje zvuči na labinskom govoru nego na hrvatskom standardu, što treba zahvaliti daru prevoditeljice.

Sama Kuća za pisce nalazi se na vrlo upečatljivom mjestu, u starom dijelu Pazina, poviše tvrđave u kojoj je danas muzej (kojeg sam obišla posebno uživajući u izložbi istarskih emigranata) i odmah iznad Pazinske jame i Pazinčice, no na sreću dovoljno udaljeno od ponora. U gornjem dijelu sam boravila u društvu moje prijateljice, šofera i liječnice (sve u jednoj osobi) Danijele Kalibović, a u prizemlju je bilo organizirano pazinsko čitanje i druženje uz fritule i vino.

Mislim da je, s obzirom na položaj, ambijent, osamu, mir i specifičnu, nesvakidašnju atmosferu, kućica iznad Pazinčice koju sam, nimalo slučajno, prozvala Kućom za ptice, „dušu dala“ za boravak i rad spisateljica i pisaca – što i Kući i piscima od srca želim.

Doputovala sam osobnim automobilom, što je preporuka i budućim gostima, jer sam u slobodno vrijeme obišla okolna mjesta, znamenitosti, konobe i fešte da bih se, naposljetku, u Split vratila doživotno impresionirana i s nadom da ću gostovanje u Hiži od besid jednom (bar jednom) ponoviti.