Književna večer s autorom Srđanom Srdićem

Pozivamo Vas na književnu večer i druženje s autorom Srđanom Srdićem u utorak 22. siječnja u 18:00 sati u Kući za pisce – Hiži od besid.

Dobrodošli!!!

Dan kasnije, u srijedu 23. siječnja u 20:00 sati, gostovat će u Gradskoj knjižnici Umag.

Srđan Srdić će gostovati i u Puli u ponedjeljak 28. siječnja u 18:00 sati u Društvu hrvatskih književnika – Istarski ogranak.

 

Komisija za nagrade Međunarodnog susreta izdavača “Put u središte Evrope” u sastavu Vanesa Begić, Neven Ušumović, Darija Žilić i Ivan Sršen

odlučila je da se prva književna nagrada “Edo Budiša” koju dodjeljuje Istarska županija u sklopu programa rada Kuće za pisce – Hiže od besid mladom autoru (do 35 godina) najbolje zbirke kratkih priča objavljene u prošloj godini u regiji, dodijeli Srđanu Srdiću za zbirku priča “Espirando” (Stubovi kulture, Beograd, 2011).

Obrazloženje komisije:

Zbirka kratkih priča “Espirando” Srđana Srdića (Stubovi kulture, Beograd, 2011) odlikuje se izvanrednom književnom kvalitetom koja se očituje na svim razinama pripovjednog teksta: od originalne metaforike i inventivne rečenične sintakse do osmišljenih i raznovrsnih pripovjednih strategija. Većina Srdićevih priča sažeto bi se mogla opisati pojmom koji se navodi na početku priče „Zozobra“, one su poput zvučnih pejsaža (soundscapes), prožete su ritmom, “bukom” i postapokaliptičnom metaforikom. Pri svemu tome priče ostaju otvorene čitatelju, na značenjskom planu ovi tekstovi oštro zasijecaju u bolesno tkivo suvremenog društvenog života, postavljaju bitna etička pitanja, a sam se autor ponekad i jednoznačno stavlja na stranu slabih i ugroženih. Riječ je o prozi koja uvjerljivo, snažno i slojevito ulazi u sukob s aktualnim vidovima našeg društvenog života.


O autoru

Srđan Srdić, rođen je u Kikindi 1977. godine. Diplomirao je na katedri za opću književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gdje je trenutno na doktorskim studijima. Urednik je međunarodnog festivala kratke priče KIKINDA SHORT. Objavljivao je u “Zarezu”, “Quorumu”, “Knjigomatu”, “Poljima”, “Povelji”, “Severnom bunkeru”… Godine 2007. dobio je prvu nagradu na natječaju zrenjaninskog časopisa “Ulaznica”. Godine 2009. dobio je nagradu “Laza Lazarević” za najbolju neobjavljenu srpsku pripovijetku. Njegov prvi roman “Mrtvo polje” objavila je ugledna beogradska nakladnička kuća

“Stubovi kulture” 2010., a zbirku priča “Espirando” 2011. godine. Za “Espirando” Srđan Srdić dobio je nagradu ustanovljenu u znak sjećanja na književnicu i mirovnu aktivistkinju Biljanu Jovanović (1953-1996).